oeuvre de Maaike Klein
"Ik houd van de sporen die je krijgt wanneer je in leerharde klei zaagt. Ze hebben de ruigheid van een niet door mensen aangeraakte wereld. "


Sinds 1998 heeft Maaike Klein, (geboren in 1947) haar atelier in Frankrijk, in het dorp Antraigues sur Volane. Zij volgde haar opleiding in de beeldende kunst, met als specialisatie keramiek, in Rotterdam. Gedurende 18 jaar had zij haar atelier in Haulerwijk, Friesland.


Hoewel zij vooral keramische objecten maakt, heeft zij ook verschillende installaties op haar naam staan, bijvoorbeeld de installatie "Gras". In de loop van de expositieperiode groeide vers groen gras op een driehoekige structuur van klei. Onder de gloeiende zon van Arizona (USA) kreeg deze installatie haar vervolg: "What about grass in Arizona?" Maaike Klein heeft belangrijke tentoonstellingen gehad in Nederland, Finland ('88-'92), in de Verenigde Staten ('91) en in Denemarken ('90-'93). In het kader van de "één procentsregeling" realiseerde ze verschillende keramische beelden in de openbare ruimte.


In het werk van Maaike Klein zien we een steeds terugkerende wisselwerking tussen haar objecten en het landschap dat haar omringt. Het geconstrueerde, geometrische landschap van Friesland, met haar afwateringskanalen en rechthoekige percelen is langdurig haar inspiratiebron geweest. Zoals zij zelf zegt: ik heb lange tijd met lineaire schema's gewerkt. De langs een lineaal getrokken lijn beheerste het beeld. Dankzij de ontwikkelingen in de informatica zijn complexe bewegingen, zoals het zwermvliegen van vogels, tot het gebied van de wiskunde gaan behoren. Langs deze weg heeft het begrip chaos een nieuwe betekenis gekregen, zowel in wiskundige als in filosofische zin. Het begrip werkelijkheid is niet langer absoluut. De persoonlijke belevingswereld wint aan betekenis.


Het landschap van IJsland heeft Maaike Klein meer dan welk landschap ook, getroffen. Tijdens haar verblijf in 1993 in het kunstcentrum van Havnafjordur ontdekte zij de chaotische structuren van basaltformaties. Van deze basaltblokken worden in Nederland dijken gebouwd. Later zal zij dezelfde basaltstructuren terugvinden in de Franse Cevennes. Het dorp Antraigues sur Volane is bovenop zo'n structuur gebouwd. Vanaf dit ogenblik worden deze formaties, die gevormd zijn door wetenschappelijk te verklaren natuurlijke processen en het toeval van dat ene ontstaansmoment haar nieuwe bron van inspiratie.


webdesign : ideoprim.com